Természetesen, mint mindig, most is a lobbi és a pénz dominált a világbajnoki rendezések jogának odaítélésekor. Miután az idei, "jótékony" afrikai világbajnokság lezárult, úgy gondolták a FIFA hatalmasai, hogy két hely van a világon, ami óriási befolyással bír, és nagyon rég kapott világbajnokságot. Pontosabban még soha. Az egyik a világ legnagyobb területű országa, Oroszország. Úgy tűnik, egyre erősödik az orosz lobbi (persze sosem volt gyenge). Lassan az Egyesült Államok fölé nő. Putyin elvtárs pedig sikeresen szurkálta a FIFA-tagokat: 2018-ban Oroszország rendezhet labdarúgó világbajnokságot. Nem mintha nem lennénk megelégedve pályázatukkal, ott van a topon. Még azt is elérték, hogy egy egy órás repülőúttal bármelyik helyszínre el lehessen jutni minden stadiontól. A látványtervek lenyűgözőek, és attól sem kell félnünk, hogy a stadionok nem készülnek el időben. Az elvtársak kétség kívül éppen annyi pénzt engednek majd elcsúszni, hogy a legkisebb folt se eshessen a (kampányvideójukban is nagy szerepet játszó) vörös csillag "becsületén". 

   Csak az elbírálás után gondolunk bele: nem nagyon volt esélye Katar ellen senkinek arra, hogy 2022-ben VB-t rendezhessen. Nem lehetetlen a korrupció sem az ilyen helyzetekben, de lehet hogy itt még arra sem volt szükség. A Közel-Keleten folyik a pénz, úgymond nő a fákon, amik olajból táplálkoznak. Ám az olaj sem tart örökké, lassan kezdenek befektetni hosszú távra az arabok is. A világbajnokságnál pedig nincs jobb befektetés. A FIFA-nál pedig a focinál talán csak a pénzt szeretik jobban, jelen esetben a kettő kéz a kézben jár. Azonban szögezzük le gyorsan: messze a legerősebb pályázat nyert. A jelszó - "Expect Amazing", vagyis "számíts a csodára" mindent elárul. Fényűző építészeti csodastadionok, az egyiknek az egész felülete egy nagy kivetítő, a másik egy kagyló formáját vette fel, a harmadik egy vitorlásét. Az egész olyan érzést kelt, mintha egy mesébe csöppentünk volna. És nem utolsó sorban az arab világ megmutathatja és megszerettetheti a világgal saját, egyáltalán nem színtelen kultúráját. Megéri elkezdeni spórolni, bár katari VB-re talán még tizenkét év spórolása sem lesz elég...

Videók:

Szerző: vmiki

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lassapalyan.blog.hu/api/trackback/id/tr292489102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása